Poroste průměrná cena za metr čtvereční bytu i v roce 2021?

16. února 2021 | 14:51
V současnosti jsou ceny bytů na svých historických maximech. Od roku 2014 neustále stoupaly a průměrná cena bytu za m2 se v celé republice do ledna 2021 zvýšila o 50 %, v Praze dokonce o 65 %. V lokalitách, kde je nízká nezaměstnanost, kvalitní prostředí a dobrá infrastruktura, rostou ceny nemovitostí nejvíce.
Nejrychleji rostou ceny cihlových bytů v osobním vlastnictví / depositphotos.com

Nejrychleji rostou ceny cihlových bytů v osobním vlastnictví, naopak ceny panelových bytů v družstevním vlastnictví téměř stagnují.

Co ovlivní ceny bytů v roce 2021?

Někteří odborníci očekávali pokles cen už v roce 2020. Nakonec díky zásahům bank (snížení úrokových sazeb a lepší dostupnost hypoték) a vlády ( podpora nezaměstnanosti, zrušení daně z nabytí nemovitosti) došlo k opačnému trendu – poptávka se zvýšila a realitní trh zažil rekordní rok.  V roce 2021 nás ale jistě čeká ekonomická krize, nezaměstnanost a pokles HDP. Očekává se, že vývoj cen bytů v Praze a dalších velkých městech, které tolik neovlivní nezaměstnanost a snižování životní úrovně obyvatelstva, bude odlišný od ostatních lokalit. Naopak u méně atraktivních lokalit a nemovitostí se pokles cen očekává.

Poměr poptávky a nabídky je pořád ve prospěch vysokých cen

V roce 2020 byla poptávka po nemovitostech rekordní. Jenom v Praze se prodalo přes 16 000 bytů. Ceny celý rok rostly, to se ale pravděpodobně nebude opakovat v roce 2021. Jakmile vláda přestane podporovat zaměstnanost, nezaměstnanost se zvýší a zmenší se chuť k nákupu nemovitostí. Na druhou stranu, nízká nabídka nedovolí výraznější pokles cen. Dlouhodobě je v České republice nedostatek bytů, především ve velkých městech.

Ekonomika se propadá, hypotéky ale zlevňovali

Propad české ekonomiky byl v roce 2020 největší od listopadu 1989.  Nezaměstnanost stoupla v lednu 2021 na 4,3% a bude nadále růst. Hypotéky ale zlevňovali a toho využila spousta kupujících. Nízké sazby nicméně naznačují, že se nedá očekávat jejich další pokles a analytici predikují zdražování v průběhu roku 2021. Tak jak levné hypotéky nakoply realitní trh a vedly k rekordnímu zájmu o nemovitosti, jejich podražení povede k menšímu zájmu kupujících a poklesu realitního trhu. Praha je ale naprosto specifická. Má dlouhodobý nedostatek bytů, chybí jich až 50 000.

V roce 2021 se očekává prodej aspoň některých bytů určených pro turisty. Koronakrize také nečekaně zavedla spoustě lidí práci z domova a tak pro některé už není důležité bydlet přímo v Praze. Přesouvají se tak do Středočeského kraje či dokonce ještě dál. To by mohlo ovlivnit dostupnost bydlení, nicméně se neočekává velký vliv na vývoj cen bytů v Praze, ty budou stále růst či stagnovat.

— komerční sdělení

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. Redakce magazinplus.cz neovlivňuje jejich obsah ani není jejich autorem.

Komerční sdělení je inzertní formát, který umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na větší ploše, než nabízí klasická bannerová reklama.

Články jsou viditelně odděleny. Nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zásadami, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst a zároveň jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá ani klamavá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...