Zavařování a fermentace: Objevte novou dimenzi chuti a posilte zdraví

22. září 2023 | 15:42
Důležitost ovoce a zeleniny v jídelníčku určitě není třeba dlouze zdůrazňovat, tuto nálož vitamínů bychom si měli dopřávat v pěti porcích každý den. Od jara do podzimu se vždy najdou čerstvé lokální plodiny, s příchodem zimy je to však složitější. Proto neváhejte a připravte si zásobu již nyní. Způsobů uchování existuje hned několik.
Jak můžete posílit zdraví díky fermentaci? / iStock

Můžete namítnout, že i v zimním období si lze vše koupit. Máte pravdu, ale zpravidla se jedná o ovoce a zeleninu dovážené, které se tomu lokálnímu nemůže rovnat. Vstupte tedy do světa plného chutí a vůní, jenž je tak trochu alchymií. Veškerou úrodu, jakou si jen vzpomenete, lze totiž zamrazit, usušit, zavařit, nechat kvasit nebo třeba proměnit v lahodnou marmeládu. 

Konzervace úrody zavařováním do sklenic započala již v 17. století, postupně pak docházelo k vylepšování nádob i metod až po podobu, jakou známe dnes. Základem jsou vždy čisté sklenice a pořádně očištěné plody, které nevykazují žádné známky hniloby. Značně unavené kousky by celé vaše snažení jen pokazily. Pokud se chystáte zavařovat ovoce, zpravidla následuje příprava cukrového nálevu či jiného, máte-li speciální rodinný recept. Konzervaci kromě sterilizace v zavařovacím hrnci zajistí také kyselina citronová nebo pektin, nezřídka v kompotech najdete koření jako badyán, hřebíček či skořici. Zavařovat můžete i menší bobuloviny, kupříkladu borůvky. V tomto případě průběžně plody setřásejte, ať se sklenice co nejvíce zaplní. 

Kompotem to nekončí

Klasický kompot vám nestačí? Pak vás určitě bude bavit pečený čaj, v němž si vyhrajete s kombinováním různých druhů ovoce. Fantazii se meze nekladou a když přidáte čerstvý zázvor nebo šípky, získáte metlu na všechny bacily. Verze pro dospělé může i pro lepší konzervaci obsahovat třeba rum nebo pálenku. Jakmile začnou první plískanice, dejte si do hrnku 3-4 lžičky směsi, zalijte horkou vodou, a kromě zahřátí dodáte tělu i tekutiny a porci ovoce. Ale neomezujte se pouze na sladké. Maso, těstoviny nebo třeba topinky rozehrají koncert plný chutí s nejrůznějšími zeleninovými zavařeninami, domácím kečupem a hořčicí. Ať už jste začátečníci a nevíte kudy kam, nebo mistři zavařenin nákupní rádce Heureka má nachystaný nejen široký sortiment, ale i dobré rady. 

Kvašení pro silnou imunitu

Možná pro někoho trochu tajuplný termín fermentace, ukrývá všem dobře známé kvašení. Určitě většina z nás někdy v životě ochutnala vitamínovou bombu v podobě kysaného zelí nebo v dnešní době velmi populární kimchi. Ve všech těchto pochoutkách vytvářejí dokonalou symfonii chuti bakterie mléčného kvašení, které jsou doslova balzámem pro naši střevní mikroflóru. Začít s fermentací přitom není vůbec nic těžkého, jen se připravte, že to u vás díky probublávání ozývajícímu se ze sklenic a soudků bude tak trochu připomínat alchymistickou laboratoř. 

Není kvašení jako kvašení

Rozlišujeme dva druhy kvašení, dlouhodobé a krátkodobé. Dlouhodobým kvašením nejčastěji prochází zelí, které když se začínajícím podzimem nakrouháte (případně si koupíte již hotovou krouhanku u pěstitele), prosolíte, přidáte kmín a napěchujete do soudku, získáte přísun vitamínů na celou zimu. A věřte, že pak si na vás nějaká viróza jen tak nepřijde. Delší dobu vydrží i okurky naložené ve slaném nálevu, tzv. kvašáky. Vždy je vše ale třeba skladovat na chladném a temnějším místě, ideálně ve sklepě.

Zeleninu, která kvasí jen krátce, označujeme termínem „pickles“ a oblibu si získalo také kimchi. Základ by měla tvořit hodně šťavnatá zelenina, aby hezky po promísení se solí pustila šťávu. Zeleninu pokrájejte najemno, v případě mrkve, petržele a celkově tvrdších druhů zeleniny se vyplatí použít kráječ či kruhadlo. Na každého kilo zeleniny použijte přibližně 15-20 g soli, s níž vše pořádně promíchejte a promačkejte. Zelenina musí být v nádobě vždy zatížená, aby byla pod hladinou. Specifikum kimchi je v tom, že jeho základ tvoří pekingské zelí a má pikantní chuť. 

Vrhnout se do nakládání zeleniny můžete prakticky kdykoliv, stačí vám k tomu zavařovací sklenice a například vyvařený kámen na zatížení směsi. Existují však i speciální nádoby na kvašení zeleniny, které jsou již dodávány se vším, co k fermentaci potřebujete včetně zátěžového mechanismu. Podobně funguje i nádoba na fermentaci s keramickým kamenem. Trochu jiný systém pak poskytuje nádoba s víkem s pružinou, kterou lze zakoupit jako komplet nebo si pořídit pouze speciální víčko. Stačí se podívat na nákupního rádce Heureka, kde najdete vše, co jen ke kvašení můžete potřebovat. Tak neváhejte a pusťte se do toho, posílíte imunitu, zlepšíte trávení a celkově se díky konzumaci fermentované zeleniny budete cítit lépe.

— komerční sdělení

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. Redakce magazinplus.cz neovlivňuje jejich obsah ani není jejich autorem.

Komerční sdělení je inzertní formát, který umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na větší ploše, než nabízí klasická bannerová reklama.

Články jsou viditelně odděleny. Nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zásadami, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst a zároveň jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá ani klamavá.

Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...