Exotické druhy ořechů a jak je využít v běžné kuchyni?

“Máslové” makadamové ořechy z Austrálie
Makadamové ořechy jsou tak trochu jako hedvábí mezi ořechy. Mají jemnou, máslovou chuť a lehce krémovou strukturu, která se doslova rozplývá na jazyku. Pocházejí z Austrálie, ale dnes je běžně najdete i u nás, nejčastěji loupané a připravené k okamžitému použití. Důvodem, proč se tyto ořechy prodávají loupané, je jejich skořápka. Ta je totiž 5x tvrdší než skořápka lískového ořechu.
Zajímavostí je, že makadamy jsou považovány za nejdražší ořechy vůbec. Důvodem je náročné pěstování, jelikož stromům trvá až 7 let, než začnou plodit, a navíc mají poměrně nízkou výtěžnost.
Proč je zařadit do jídelníčku?
Jsou nabité zdravými tuky, zejména mononenasycenými mastnými kyselinami, které podporují srdce a cévy. Makadamové ořechy obsahují dokonce nejvíce mononenasycených tuků ze všech ořechů. Navíc obsahují hořčík, železo i vitaminy skupiny B. Ideální výživa, pokud vás často dohání stres nebo únava.
Jak je využít?
Makadamy v kuchyni ocení hlavně milovníci dezertů. Nasekejte je do sušenek, zamíchejte do těsta na banana bread nebo jimi posypte domácí zmrzlinu. Nicméně skvěle fungují i naslano. Zkuste je opražit a přidat do thajského kari nebo zeleninového stir-fry.
Malé piniové oříšky alias semena borovice
Nejsou to sice žádní obři, ale chuťově mají opravdovou sílu. Piniové oříšky možná znáte z pesta, ale to je teprve začátek. Mají jemně pryskyřičnou a lehce nasládlou chuť. Piniové oříšky jsou vlastně semena borovice, skrytá hluboko v šiškách. Každý oříšek je schovaný ve tvrdé skořápce a celý proces sběru je velmi pracný. Šišky se suší i několik týdnů, než se semena uvolní.
Zdravotní přínosy
Piniové oříšky jsou bohaté na bílkoviny, vitamín E a zinek. Podporují imunitu, prospívají pokožce a díky obsahu "dobrých" tuků zasytí na delší dobu. Zajímavé je, že ačkoliv 100 g piniových oříšků obsahuje 600 kcal, mají tyto ořechy potenciál pomáhat k redukci hmotnosti. Jak je to možné? Je to díky obsahu kyseliny pinolenové, která pomáhá snižovat chuť k jídlu a navozuje pocit sytosti.
Co s nimi v kuchyni?
Jak už jsme zmiňovali, z piniových ořechů byste si měli především udělat pesto. Ale můžete také zkusit jít o trochu dál. Opražte je lehce na másle a posypte jimi rizoto, přidejte do salátu nebo do bulguru s pečenou zeleninou. Získají tak zlatavou barvu a budou tak lákavě křupat, že prostě každé jídlo pozvednou o level výš.
Kokos aneb největší pochoutka každého Survivora
Kokos je chameleon. Najdete ho jako strouhaný, v podobě kokosového mléka, oleje i mouky. Ani tolik nezáleží na tom, jakou zvolíte “formu”, do kuchyně tak jako tak vnesete tropickou lehkost a jemnou sladkost, která se hodí k dezertům i slaným jídlům.
Proč ho mít doma?
Kokos je zdrojem vlákniny a středně dlouhých mastných kyselin (tzv. MCT tuky), které tělo umí rychle přeměnit na energii. Hodí se tak pro aktivní životní styl i při různých dietách. Tekutina uvnitř mladého kokosu (kokosová voda) je zase bohatá na elektrolyty a minerály. V krizových situacích se dokonce používala jako náhrada infuze, protože má podobné složení jako krevní plazma.
Tipy do kuchyně:
-
Sladké: kokos do těsta, do kaší, na domácí bounty tyčinky nebo do smoothie.
-
Slané: jemné, ale přitom výrazné kokosové mléko do asijských curry nebo polévek.
-
Univerzální: kokosový olej místo másla při pečení, třeba do bábovky nebo lívanců.