Test nejlepších křovinořezů pro rok 2023

08. listopadu 2022 | 11:02
Přijde vám nabídka moc široká a nevíte si rady, který křovinořez vybrat? Neházejte flintu do žita! Připravili jsme pro vás seznam nejlepších křovinořezů pro rok 2023 i s detailním popisem toho, jak stroje fungují.
Dalších 7 fotografií v galerii
Křovinořez vám výrazně ulehčí práci na zahradě u vašeho domu či chalupy / Envato, Jarabák

Křovinořez vám výrazně ulehčí práci na zahradě u vašeho domu či chalupy, ale i při sekání louky, sadu nebo většího pozemku. Křovinořez navíc můžete využít k mnoha různým činnostem, nejen k prodírání se křovím. Poseká vysokou trávu v hůře přístupných místech, odstraní i jiný porost, jaký si nepřejete mít. A není tajemstvím, že se s křovinořezem někdo obejde i bez sekačky. 

Testovali jsme za vás

Správný výběr křovinořezu se bude odrážet od skutečností, jež vám dnes představíme. Zároveň vám představíme výsledky renomovaných testů křovinořezů. Cílem je vybrat nejlepší stroj pro vás, přičemž se bude vybírat z těch, které jsou pro rok 2023 absolutní špičkou. 

Jak vybrat křovinořez pro práci na zahradě?

Prvotní rozdělení křovinořezů spočívá v tom, co je pohání. Bude to benzín, elektřina, nebo baterie?

Benzínové křovinořezy – skvělé pro velké plochy, tvrdé dřeviny, hustý porost. Tyhle stroje přeseknou i keř. Je u nich spoleh na vysoký výkon (i přes 3 kW). Jejich mohutná konstrukce předesílá možnosti bez omezení co do výšky travin i velikosti plochy pozemku. Setkáte se u nich buď s dvoutaktním nebo čtyřtaktním motorem. Pro někoho může být na obtíž jejich vysoká hmotnost a potřeba doplňování benzínu.

Nejlepší benzínový křovinořez pro rok 2023: Stihl FS 55

Elektrické křovinořezy – stroje s tichým pohonem a nízkou hmotností vhodné na menší plochy zahrad a do rukou žen. Komu nevadí, že bude všude za sebou tahat přívodní kabel, má vystaráno. Tak vysoký výkon jako u benzínových kolegů však nečekejte. Pohybuje se v rozmezí 0,8 kW až 1,5 kW.

Nejlepší elektrický křovinořez pro rok 2023: AL-KO BC 1200 E

Akumulátorové křovinořezy – technologie pokročila a na svět přišly nejmodernější stroje – perfektní na malé plochy a na místa, kam se nedostaneme s elektrickým křovinořezem ani sekačkou. Ekologie a tichý chod jsou jejich výsada. Pokud potřebujete přestřihnout místa u schodů, chodníků, skalek nebo třeba mezi vyvýšenými záhony, je jejich 30minutové až hodinové nabití postačující. 

Nejlepší akumulátorový křovinořez pro rok 2023: Makita DUR181Z

Výběr křovinořezu – další postup

Rozhodli jste se, jaký typ křovinořezu je ten pravý? Dále se vyplatí sledovat:

Typ rukojeti

Ergonomie rukojeti je při práci se zahradním křovinořezem nesmírně důležitá. Současný trh nabízí 2 varianty úchopu. Pokud potřebujete nosit nižší hmotnost a máte v prostoru hůře dostupná místa, zvolte jednoduché madlo. Druhá možnost, moderní rukojeť ve tvaru řídítek, poslouží tomu, komu záleží více na vlastním pohodlí a obratnosti. S tímto držením se ovšem již nedostanete tak snadno do všech míst a ponesete těžší váhu.

Hmotnost

S hmotností je to jednoduché. Čím výkonnější a robustnější stroj, tím více bude vážit. Křovinořezy v běžných domácnostech mají kolem 3 kg, poloprofesionální 5–7 kg a nejtěžší, 10kilová, používají profesionálové. 

Šířka záběru

Jakou plochu budete vysekávat? To ovlivní výběr šířky záběru. Čím menší bude, tím se dostanete do užších míst. A čím bude širší, tím rychleji posekáte volný široký prostor.

Cena křovinořezu

S cenou to je téměř jako u všeho – čím dražší, tím kvalitnější a výkonnější stroj. Do 3 000 korun pořídíte hobby křovinořez na malé porosty rostoucí na malých plochách. Když k tomu 3 000 korun přidáte, už se dostanete na standard, který dobře poslouží běžným potřebám. Profesionálové se pohybují v cenách 10 000 Kč a výše. 

Vyžínač versus křovinořez

Tápete v názvosloví? Je možné, že vám pro vaše potřeby vystačí vyžínač, jenž je menší a lehčí. Není zdaleka tak výkonný jako mohutný křovinořez určený k hrubému sekání velkých ploch a vysokých trav. Vyžínač seká detaily, a to pomocí struny.

Žebříčky křovinořezů pro rok 2023

Nejlepší křovinořezy podle Testberichte.de:

  • BOSCH EasyGrassCut 18-230 – akumulátorový křovinořez
  • GARDENA Li-18/23 – akumulátorový křovinořez
  • Worx WG163E – akumulátorový křovinořez
  • Bosch ART 24 – akumulátorový křovinořez
  • DeWalt DCM571N – benzínový křovinořez
  • Ryobi RLT183225 – akumulátorový křovinořez

Nejlepší křovinořezy podle Test-vergleiche.com:

  • Makita DUR181Z – elektrický křovinořez
  • AL-KO GTE 450 Comfort – akumulátorový křovinořez

Věříme, že vám dnešní shrnutí pomohlo a vyberete si správný stroj, který vám bude léta sloužit.

— komerční sdělení

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. Redakce magazinplus.cz neovlivňuje jejich obsah ani není jejich autorem.

Komerční sdělení je inzertní formát, který umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na větší ploše, než nabízí klasická bannerová reklama.

Články jsou viditelně odděleny. Nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zásadami, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst a zároveň jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá ani klamavá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...