Místo, kde se rodí legendární Fernet Stock. Nahlédněte s námi do tajuplné palírny v Prádle

11. prosince 2022 | 14:06
Je tomu již skoro 100 let, kdy světlo světa spatřil legendární Fernet Stock Original. S jeho výrobou začal Lionello Stock a podle dodnes tajného receptu s vysokým podílem ruční práce se v palírně Prádlo u Nepomuku vyrábí i nyní. Objevte s námi tajně střežená zákoutí výroby tohoto oblíbeného bitteru.
Další 2 fotografie v galerii
Nahlédněte s námi do tajuplné palírny v Prádle / Stock

Kdo by neznal Fernet Stock. Legendární český bitter známe a máme rádi všichni a jen málokdo z nás si bez něj dokáže představit rodinné sešlosti, oslavy a party. Přes velkou oblibu a známost je však Fernet Stock od svého počátku až dodnes opředen řadou tajemství. K tomu největšímu patří přísně utajovaná receptura s obsahem 14 bylin z celého světa, jejíž přesné znění znají jen dva lidé na světě. Jedním z nich je lety zkušená a znalá Master Distiller Kristina Demelová, která na jeho výrobu dohlíží v palírně Prádlo, kde všechno vzniká.  „Já jsem v palírně vyrůstala, a kromě krátkých dob mých studií jsem se sem zpátky vrátila. Můj vztah k Prádlu i Fernetu je pro mě zkrátka srdeční záležitost, 37 let nádherné práce. Zažila jsem tu již mnohé a doufám, že tu ještě nějakou dobu vydržím,“ dodává s úsměvem Kristina.

Není to ale jen charakteristická chuť a nezaměnitelný charakter, díky kterému je Fernet Stock stále tím nejoblíbenějším bitterem v Česku. Na Fernet Stock si totiž konzumenti cení i velkého podílu ruční práce, nepozměněné receptury a přesného výrobního postupu, který se od jeho vzniku nezměnil a současný bitter je tak stejně poctivý a řemeslný, jako ten, který konzumenti pili před necelými sto lety. Klasickou verzi Fernet Stock Original si vychutnají ti, kteří dávají přednost plné hořké bylinkové chuti a ty, kteří mají raději nasládlou chuť s dotekem svěžích citrusů, potěší citrusová verze - Fernet Stock Citrus, která je na trhu už 25 let a je určena pro ty, kteří si umí užívat života po všech stránkách ve společnosti. 

Všechno to začíná v Prádle u Nepomuku – domově Fernet Stock

Slyšeli jste, že se Fernet Stock vyrábí v Plzni? Ale kdeže. Nejdůležitější fáze výroby totiž probíhají v palírně Prádlo. Zde se nachází nejen sklad bylin, ale i samotná továrna na výrobu Fernet Stock. A protože je jeho receptura přísně tajná, ani pytle s bylinkami, které se nacházejí ve skladu, nejsou popsány. Během skladování je přísně hlídána úroveň vlhkosti a teplota, aby bylinky měly ideální prostředí pro skladování a nehrozilo, že navlhnou a ztratí své chuťové vlastnosti. Ročně se tu naskladní okolo 100 tun bylin z celého světa. A protože i míra hořkosti se u bylinek proměňuje, třeba v závislosti na počasí, musí se neustále upravovat poměr bylinek ve výsledném Fernet Stock tak, aby chutnal stále stejně – tak, jak ho máme rádi. 

A jak probíhá výroba? Vybrané byliny se nejprve ručně svážou, nadrtí a poté se nasypou do maceračních nádob, kde se alespoň 2 měsíce macerují v 60 % lihu. Poté, co vznikne nasycený roztok, jsou bylinky scezeny a filtrovány. Následně probíhá sjednocování šarží a tekutina odpočívá 4 měsíce v nerezovém tanku. Po čtyřech měsících je převezena do božkovské továrny v Plzni, kde se tekutina smíchá s melasovým lihem, vodou, karamelem a cukrem a zraje další 4 měsíce. Je to právě Plzeň, kde se Fernet Stock finalizuje. Po téměř rok trvajícím procesu nakonec odborníci po ochutnání určí, zda je Fernet Stock možné již stáčet do lahví, které poputují ke spotřebitelům.

A pokud vás zajímá, jak Fernet Stock v palírně Prádlo vzniká, podívejte se na video na následujícím odkazu, kde objevíte jedno z tajemství výroby.

STOCK Prádlo: https://www.youtube.com/watch?v=APzjqBhYBAQ

— komerční sdělení

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. Redakce magazinplus.cz neovlivňuje jejich obsah ani není jejich autorem.

Komerční sdělení je inzertní formát, který umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na větší ploše, než nabízí klasická bannerová reklama.

Články jsou viditelně odděleny. Nesmí být v rozporu s dobrými mravy a zásadami, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst a zároveň jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá ani klamavá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...